
są w stanie kompletnie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego i ograniczają się do zaprzestania spożywania mięsa. Zwiększona popularność jest powodem promocji ze strony celebrytów i osób aktywnych w mediach społecznościowych tych styli gotowania oraz ze zwiększającą się świadomością społeczną na temat pochodzenia produktów spożywczych.
Kuchnia wegańska wykazuje dobroczynny wpływ na samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Nic więc dziwnego, że cieszy się stale rosnącą popularnością wśród osób w każdym wieku.
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie bazują w dużej mierze na świeżych warzywach i owocach, zbożach oraz strączkach.
W popularnych marketach znaleźć można wiele doskonałej jakości zamienników dla mięsa, między innymi tofu, kiełbaski roślinne oraz pasty kanapkowe pozbawione dodatków pochodzenia odzwierzęcego.
Kuchnia wegańska opiera się na warzywach
Przepisy wegańskie, a wegetariańskie. Ciekawy temat nieprawdaż? Niektórym wydawałoby się, że jest to jedno i to samo, lecz obie te kuchnie diametralnie się od siebie różnią. Kuchnia wegańska opiera się na warzywach, owocach, nasiona, orzechach, olejach roślinnych, zbożach roślinach strączkowych. Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu przygotowywane bez mięsa, z dopuszczalnymi dodatkami nabiałów, takich jak: ser, mleko, jogurty, jajka. Niby różnica między tymi dwoma kuchniami wydaje się mała, lecz prawda jak sami widzicie, jest nieco inna.